Jakými způsoby si můžeme spočítat čistou mzdu

Nejčastějším způsobem, jak získat peníze, je v dnešní době práce. Za ni dostaneme předem domluvenou mzdu právě v podobě peněz, přičemž obě strany se musí na dané částce předem dohodnout.

I to je důvod, proč v nejrůznějších pracovních inzerátech, ale i v pracovních smlouvách, vždy najdeme částku, kterou můžeme od zaměstnavatele za vykonanou práci čekat. Můžeme se tedy včas rozhodnout, zda je pro nás přijatelná či nikoliv.

penize1

Až potud je vše v pořádku. Problém nastává v okamžiku, kdy si uvědomíme, že se jedná o hrubou mzdu, tedy že od oné částky budou ještě odečteny určité položky, a že tedy suma, která nám přistane na účtu, bude nakonec menší.

Je tedy jasné, že si chceme spočítat čistou mzdu, abychom věděli, s jakou částkou můžeme počítat. To všem není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zdaleka ne každý totiž má dostatečné znalosti k tomu, aby tento úkol zvládl.

V první řadě je totiž potřeba vědět, o jaké položky, které se od hrubé mzdy odečítají, se jedná, a které z nich se nás týkají. Jistě, například zdravotní pojištění či daň ze mzdy se týkají všech, avšak co takové sociální pojištění, či úlevy na dítě? I to jsou věci, se kterými je třeba počítat, avšak které se netýkají všech.

penize6

Dále je potřeba znát aktuální koeficienty těchto položek. To také nemusí být jednoduché, neboť se často mění. Je tedy nutné se ujistit, že jde skutečně o v současnosti platnou verzi. Navíc je nutné vědět, v jakém pořadí jednotlivé položky odečítat.

Je tedy vidět, že to není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naštěstí nemusíme zoufat. Na internetu existuje velké množství mzdových kalkulaček, které vám z vaší hrubé mzdy po zadání potřebných údajů spočítají vaši čistou. Jistě, nebude to stoprocentně přesné, avšak pro to, abyste měli představu, kolik peněz skutečně dostanete, naprosto postačují.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Close